Audi Q5   Bediening   Rijden  Motor starten en afzetten met de comfortsleutel
Geldt voor wagens: met comfortsleutel
Met de start-stopknop wordt het contact ingeschakeld en de motor gestart.
Schakelbak: koppelingspedaal helemaal intrappen en de versnellingshendel in neutrale stand brengen.
Automatische versnellingsbak: rempedaal intrappen en de keuzehendel in stand P of N zetten ATTENTIE!.
Op de start-stopknop drukken Afb.1 - de motor start.
Bij dieselwagens kan het voorkomen dat de motor bij lagere temperaturen iets vertraagd start. Daarom moet u de koppeling resp. het rempedaal blijven intrappen tot de motor start. Wanneer wordt voorgegloeid, gaat het controlelampje voorgloeitijd branden.
Door de start-stopknop in te drukken zonder de koppeling resp. het rempedaal in te trappen, wordt het contact ingeschakeld en door opnieuw indrukken uitgeschakeld. Bij ingeschakeld contact wordt bij dieselwagens voorgegloeid.
Als de motor niet direct aanslaat, na 10 seconden met starten ophouden en het starten na ca. een halve minuut herhalen.
Nadat de koude motor is gestart, kan er korte tijd meer motorgeluid te horen zijn, omdat in de hydraulische klepspelingscompensatie eerst oliedruk moet worden opgebouwd. Dit is normaal en daarom geen reden om u zorgen te maken.
Aanwijzingen voor de bestuurder op het display van het instrumentenpaneel
Kein Schlüssel erkannt (Geen sleutel herkend)
Deze aanwijzing verschijnt bij het indrukken van de start-stopknop als geen sleutel met radiografische afstandsbediening in de wagen aanwezig is of het systeem deze niet herkent. De sleutel kan bijvoorbeeld niet worden herkend als hij door een voorwerp (bv. attachékoffer van aluminium) is afgedekt, dat het radiografische signaal afschermt. Ook elektronische apparaten, zoals bijvoorbeeld mobiele telefoons, kunnen het radiografische signaal storen.
Zum Starten des Motors Bremse betätigen (Voor het starten van de motor het rempedaal intrappen)
Deze aanwijzing verschijnt als u de start-stopknop indrukt om de motor te starten en daarbij het rempedaal niet intrapt. De motor kan alleen worden gestart als het rempedaal wordt ingetrapt.
Zum Starten des Motors Kupplung betätigen (Voor het starten van de motor het koppelingspedaal intrappen)
Deze aanwijzing verschijnt als u bij de schakelbak de start-stopknop indrukt om de motor te starten en daarbij het koppelingspedaal niet intrapt. De motor kan alleen worden gestart als het koppelingspedaal wordt ingetrapt.
Zum Starten des Motors N oder P wählen (Voor het starten van de motor N of P kiezen)
Deze aanwijzing verschijnt bij het starten van de motor als de keuzehendel van de automatische versnellingsbak niet in stand P of N staat. De motor kan alleen in deze keuzehendelstand worden gestart.
Schlüssel nicht im Fahrzeug ! (Sleutel niet in de wagen!)
Als het controlelampje brandt en de aanwijzing voor de bestuurder verschijnt, is de sleutel met radiografische afstandsbediening bij draaiende motor uit de wagen verwijderd. Als de sleutel met radiografische afstandsbediening niet meer in de wagen aanwezig is, kunt u het contact na het afzetten van de motor niet meer inschakelen en de motor ook niet meer starten. Bovendien kunt u de wagen niet van buitenaf vergrendelen.
P einlegen, sonst kann Fahrzeug wegrollen. Türen sind nur in P abschließbar (Stand P kiezen, anders kan de wagen wegrollen. Portieren kunnen alleen in stand P worden vergrendeld)
Deze aanwijzing voor de bestuurder verschijnt om veiligheidsredenen samen met een waarschuwingssignaal, als de keuzehendel van de automatische versnellingsbak na het uitschakelen van het contact met de start-stopknop niet in stand P staat. Zet de keuzehendel in stand P om te voorkomen dat de wagen wegrolt. Bovendien kunt u anders de wagen niet via de vergrendelingssensor op de portiergreep resp. met de afstandsbediening vergrendelen.
Komfortschlüssel defekt ! Zündschloss benutzen (Comfortsleutel defect ! Contactslot gebruiken)
Deze aanwijzing verschijnt, als de motor niet met de start-stopknop, maar met de contactsleutel moet worden gestart en afgezet.
Stuurslot
Als er geen sleutel in het contactslot zit en het bestuurdersportier werd geopend, is de stuurinrichting geblokkeerd. Door de geblokkeerde stuurinrichting wordt een mogelijke diefstal van uw wagen bemoeilijkt.
ATTENTIE!
Motor nooit in afgesloten ruimtes laten draaien - gevaar voor vergiftiging!
  • Nooit de motor afzetten voordat de wagen volledig tot stilstand is gekomen.
  • De rembekrachtiger en de stuurbekrachtiging werken alleen bij draaiende motor. Wanneer de motor is afgezet, hebt u meer kracht nodig om te sturen of te remmen. Omdat u daarbij niet zoals gewoonlijk kunt sturen en remmen, kan dit tot ongevallen en ernstig lichamelijk letsel leiden.
Voorzichtig!
  • Hoge motortoerentallen, volgas en sterke motorbelasting voorkomen, zolang de motor zijn bedrijfstemperatuur nog niet heeft bereikt - gevaar voor schade aan de motor!
  • De motor kan niet worden gestart door de wagen aan te duwen of aan te slepen.
Aanwijzing
Als u bij ingeschakeld contact het bestuurdersportier opent, klinkt er een zoemer en verschijnt de aanwijzingstekst Zündung eingeschaltet (Contact ingeschakeld) op het display in het instrumentenpaneel. Contact uitschakelen.